Goede vraag


Deze column schreef ik een tijd geleden voor Daretoo.

GOEDE VRAAG

Op een avond voor jonge professionals sprak ik laatst een zogeheten ‘netwerkexpert’. Uit het niets vroeg hij me in één zin te zeggen wat mijn ‘passie’ was.
Na hem vijf seconden beduusd te hebben aangekeken, zei ik:

“Mijn passie is het verwoorden van de passie van anderen.”

Dit antwoord, hoewel onder druk tot stand gekomen, klopt verbazingwekkend goed. Mijn hele leven ben ik al gefascineerd door andere mensen. Wat drijft ze? Wat maakt ze uniek? Daarnaast ben ik geboren met het vermogen dingen helder te analyseren en te verwoorden. Voor mij is het logisch dat ik die twee kwaliteiten ben gaan combineren. Van dit werk word ik ook nog eens gelukkig, omdat ik er mijn grootste talenten bij in de strijd kan werpen én daar anderen mee van dienst ben.

Tot mijn grote verbazing bleek ik dus, zonder enig voorbereidend denkwerk, in staat mijn ‘passie’ behoorlijk nauwkeurig naar boven te halen.

Een glaasje rosé
Dat zette me aan het denken. Zou iedereen een passie hebben die hij/zij in één zin kan verwoorden? Wat zou jij zeggen?

En dan die omstandigheden. Glaasje rosé erbij, vrij ernstige tijdsdruk – en een belangstellend glimlachende ‘netwerkexpert’, die je natuurlijk niet teleur wilt stellen, omdat hij anders misschien gaat zeggen dat je het met je netwerk wel kunt vergeten. En dan moet het ook nog in één zin!

Al deze factoren zorgen ervoor dat je je gedachten niet kunt ordenen. Tenzij je al een hele reeks avonden aan de keukentafel met de Dikke van Dale hebt doorgebracht, natuurlijk. Maar anders sta je met je mond vol tanden.

En, dacht ik, wie weet is dat wel goed. Als je geen tijd hebt voor je gedachten, komt je antwoord dus ergens anders vandaan. Op die plek bestaan geen eindeloze twijfels en jeremiërende stemmetjes die dingen zeggen als:

• ja, maar dat kost toch veel teveel tijd en geld;
• ja, maar daar ben je toch veel te oud voor;
• ja, maar dat kunnen anderen toch allemaal veel beter.

De stem van je intuïtie – of van je hart, of hoe jij het noemt – kent geen twijfel. Nee, het is de stem van je ratio die het feestje altijd weer komt verpesten.

Met terugwerkende kracht vond ik de vraag van de netwerkexpert nog beter. Was ik eerst geïntimideerd, nu besefte ik dat zo’n gedurfde vraag de enige manier was om een gedurfd antwoord op te roepen. Het antwoord dat ik geef als ik niet twijfel, voordat ik kan gaan nadenken of het wel bescheiden genoeg is, hip/scherp/grappig/professioneel genoeg, enzovoort. Het antwoord dat recht uit mijn hart komt.

Kookwekker
Daarom een aanrader: zet jezelf eens onder druk. Op de goede manier dan. Lekker glaasje rosé erbij, en de kookwekker op één minuut. Ben je er klaar voor? Dan gaat de tijd NU in.

En, wat is jouw passie?

Share this:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *